iroko kereste
Iroko kereste Teak ile yakın benzerliği nedeniyle çok popüler bir sert ağaç türüdür, bu da Iroko‘nun teak ağacı için mükemmel bir alternatiftir.
Suyla temas eden yerlerde de kullanıldığından tekne yapımında tercih edilen bir ağaç türüdür. Doğal olarak afrika’da yetişir. Tekne yapımında en çok tercih edilen ağaçlardan teak den sonra gelir. Afrika teak olarak da anılır, ancak yağlı bir ağaç değildir. Kokusu da teak’e benzememektedir.
Batı Afrika Iroko kerestesi, ağırlıklı olarak fırında kurutulmuş olarak FAS kalitesinde ithal edilmektedir.
Bahçe mobilyaları gibi dış doğramada kullanıldığında, gümüş-gri olur. Iroko Teak ağacına ucuz bir alternatif yaygın olarak kullanılmaktadır
Genel Kullanım Alanları: Kaplama, döşeme, mobilya, dolap, tekne imalatı, döndürme öğeleri ve diğer küçük özel ahşap ürünler.
Teak ağacına yoğunluk, tanecik yapısı ve rengi çok benzerdir)
Kalınlıklar: 25mm, 32mm, 38mm, 50mm, 63mm, 75mm ve 100mm. Genişlikleri başta 130mm – 350mm, ortalama 200mm. Uzunluklar; Genelde 2m – 4.8m
Latince adı Chlorophora excelsa, Chlorophora regia
Diğer adları Odum (Gana ve Fildişi Sahilleri), mvule (Doğu Afrika), kambala (Zaire), patlama (Kamerunu’dur), Moreira (Angola), Tule, intule (Mozambik)
ÇALIŞMA ZORLUKLARI
İroko ağacı çalışanlara bazı sağlık sorunları yaratabilir. Nemli iroko ağacına ve iroko talaşına maruz kalmak dermatit hastalığına yakalanmaya sebep olabilir. Planya makinelerinden çıkan toz deride ve genizde kaşıntıya neden olur ve bu özellikle tehlikeli biçimde astıma neden olur.
İroko ağacının kabuk altında kalan sap kısmı böcek saldırılarına karşı savunmasızdır özellikle toz böceklerine karşı. Fakat öz odun çok dayanıklı ve sağlamdır. İroko ağacının öz odunu koruyucu kimyasallara karşı direniş gösterir, öz odun yine işlenebilir. İroko ağacında taşın varlığı dış ortamlarda kullanımlarda sorun yaratabilir fakat iroko ahşabı birçok alet ve makine ile kolayca işlenebilir. Ahşabın damarlarında kesimlerde parçalanma kırılma sorunu yaşamamak için kesim açısı 15 dereceye azaltılması tavsiye olunur. İroko ağacı çivi ve vida mukavemeti çok iyidir. İroko ağacı ile yapılan işlerde bitişler çok güzeldir fakat uzmanlar genede boşluk kısımlarının doldurulmasını tavsiye eder. İroko kerestesi yeterince hızlı ve sorunsuz kurutulur fakat bazan kıymıklar oluşur. İroko kerestesinin servis montaj kısmında hareket ve eğilme olasılıkları çok azdır.
Not: İroko ağacı yaşken kesildiği zaman, gövde reçine sızıntıları ile kesilen bölgeyi kaplar ve sertleşir.Bu madde cam gibi bir yüzey oluşturu ve çürümeyi engeller.
FAMİLYA İSMİ
Moraceae Familyasından Chlorophora excelsa ve Chlorophora regia .
GENEL İSİMLER
Iroko, kambala, mvule, mvulu, odum, tule, intule, moreira, ireme, framere, band, semli, mandji, abang, rokko, oroko
BOY / AĞIRLIK
İroko ağacının boyu 48- 50 metreye kadar çıkabilirken, çapı 2.5-3 metreye kadar çıkabilir.
ÖZELLİKLERİ
İroko ağacı hızlı ve güzel kurur. İroko agacı çoğu makine ve el aleti ile kolayca işlenir. Kalsium karbonatın “taş” kerestedeki varlığı kesimlerde yüzeylerde aşınmaya neden olur. Uzmanlar azaltılmış kesim açıları ile irokonun damarlarından kopmasına parçalanmasına engel oluyor. İroko kerestesinin kokusu yoktur fakat yaş talaş ve yaş odunu işçilerde dermatit hastalığına neden olur.İroko kerestesinin özü çok dayanıklıdır. İroko kerestesi yumuşak bükülme oranlarına sahiptir ve iroko ağacı eğme bükme işlemlerinde kullanılmaya uygun değildir..