İroko Deck, sert Afrika ağaçları arasında en çok beğenilen ve çeşitli uygulamalarda tercih edilen bir türdür. İroko, sert Afrika ağaçlarının ortak özelliği olan dış ortamlarda açık hava koşullarına dayanıklılık göstermek açısından pek çok uygulamada kendini ispatlamıştır. Altın sarısı ile altın kahvesi tonlara sahip, damarlanması kibar ve çok zengin bir tekstürü olan İroko, dış cephe uygulamalarında bu güzelliğini uzun yıllar düşük bakım maliyeti ile korumaktadır.
İroko Deck Uygulama
İroko Deck Uygulama sı daha çok dış mekanlarda tercih edilmektedir. Açık hava şartlarına karşı oldukça dayanıklı olan İROKOağacı, afrika ve çevresinde yetişmektedir. Rengi ilk kesildiği zaman altın sarısı olup açık havada oksijenle teması sonucu kahve ve çikolata rengi arasında bir renk almaktadır. Kolay kuruyan suya çürümeye doğal dayanımı olan bir ağaç türüdür. İşlendikten sonra boyutsal stabilitesi oldukça iyidir. Latince adı Chlorophora excelsa ve Milicia excelsa olarak bilinmektedir. Ticari adları İroko, Kambala, Odum, Gabon, Angola dır. Afrikanın yağmur ormanlarında yetişen bu ağaç, 80-120cm çaplara kadar büyüme göstermektedir. Her ağaç türünün fırınlanması gerektiği gibi İroko’nunda kurutma fırınında kurutulması gerekmektedir. Rutubet derecesi hava kurusu denilen rutubet derecesine kadar getirilmelidir. Hava kurusu rutubet derecesi %12’dir. Açık hava şartlarında kullanılcak olan İroko malzemelerin rutubet dereceleri %9-14 arası olması gerekmektedir. Ülkemizin iklimi gereği %12 rutubette olması yeterlidir. Özgül ağarlığı 0,66gr/cm3’tür. İroko ağacı Teak ağacına göre daha çok tercih edilmesinin sebebi fiyatıdır. Teak ağacı ile aynı özellikleri göstermekte olan İroko ağacı fiyatının daha cazip olması nedeniyle Teak ağacından daha çok tercih edilmektedir. İroko ağacından yapılan malzemelerin yüzeyleri parlak ve bünyesindeki dekoratif damarlar sayesinde çok şıktır. Bu yüzden geniş bir kullanım alanına sahiptir. Trahe yapısı fotoğraftaki gibidir ;
İroko, dayanıklılık ve uzun ömür gerektiren dış mekan uygulamalarında, dekoratif üst yüzey kaplamalarda kesme kaplama levha olarak, mobilya, parke yapımında, binalarda iç ve dış kısımlarda, kapı, pencere imalinde, küçük gemi, vagon, bahçe mobilyası yapımında, zemin kaplaması olarak kullanılan çok dekoratif ve uzun ömürlü bir ağaçtır.
Özellikle yat ve tekne yapımında dış hava şartlarına karşı dayanıklı olduğu için çokça kullanılmaktadır. Yat ve tekne yapımında kullanılan TEAK ağacı yukarıda da bahsettiğim gibi çok pahalıdır. Bu yüzden dış hava şartlarına karşı dayanıklılığı ve hizmet ömrü Teak ağacına yakın olan İROKO ağacı kulanılmaktadır. İroko ağacından istenilen ebatlarda kereste ve tahta elde etmek mümkündür. Ülkemizde en çok kullanılan ebatlar 5cm, 6.5cm, 10cm kalınlığındaki muhtelif boylarda keresteleridir. Ayrıca lambiri ve deck tahtaları olarak da 1.8cm,2cm,2.2cm,2.5cm ve 3cm kalınlıklarında üretilmektedir.
İROKO DECK UYGULAMA şekilleri;
İROKO DECK UYGULAMASI yapılacak zeminde öncelikle zemin düzeltimesi yapılmalıdır. Zemin düzgün ise herhangi bir işlem uygulamaya gerek yoktur. Zemin düzgün değil ise zemin üzerine karkas sistemi kurularak deck tahtaları buraya çivi veya vida yardımı ile tutturulmalıdır.
Şaşırtmalı Döşenmiş İroko Deck Uygulaması
Özellikle büyük ve geniş alanlarda uygulanan ahşap decklerin genellikle görsel açıdan, boyu uzun kenara paralel olacak şekilde döşenmesi tercih edilir. Ancak bu mesafe mümkün olan Deck boyundan fazla olduğu durumlarda ahşap deckler boyları uç uca birleştirilerek ekleme yapılarak döşenir. İroko deckleri şaşırtmalı olarak döşemenin sebebi, işte bu birleşme noktalarının aynı hizaya getirilmemesidir. Böylece hem şıklık yakalanmış olurken hem de gözü rahatsız edebilecek bir uygulamadan kaçınılmış olunur. İroko Decklerin rutubet derecesi %10-14 arasında olmalıdır. Böylece malzemenin çalışması engellenmiş olur.
Üstten Vidalanarak Döşenmiş İroko Deck Uygulaması
Uygulama zemininin deck döşemek için fazla uygun olmadığı durumlarda deck uygulaması esnasında tesviyesini kolaylaştırmak için zaman zaman tercih edilen bir döşeme şeklidir. Vidaların düzgün bir sıra ile vidalanarak yapılması görünüşe bir estetiklik katmaktadır.
Kaydırmaz Yüzeyli Profil Açılmış(AntiSlip) İroko Deck Uygulaması(Çizgili DECK)
Bahçelerde, yürüme yollarında,yazlık evlerin dış mekan oturma alanlarında, havuz kenarları gibi ıslak olabilecek bölgelerde kişinin kayarak düşmesini engellemek amacıyla yüzeyine profil açılmış ve kaydırmaz özellik kazandırılmış İroko deck profil tipidir. AntiSlip özellikli bu profil istendiğinde diğer uygulamalarda da görsel güzelliği açısından uygulanabilmektedir. Piyasada ÇİZGİLİ DECK adı ile de bilinmektedir. Profil aralarında toz ve çamur gibi birikintiler oluştuğu için daha çok toz ve topraktan uzak yerlerde kullanılır.
Karo İroko Deck Uygulaması;
Karo İroko Deck Uygulaması uygulama maliyetlerini düşürür ve uygulama süresini önemli ölçüde kısaltır. Boy deck döşemesi uygulamalarına çok iyi bir alternatif olan karo deck uygulaması aynı zamanda dekoratif açıdan da çok zengin bir görsellik sağlamaktadır.
Deckler belirli kenar ölçülerinde önceden plastik altlık üzerine eşit boylarda sabitlenmiş bir şekilde hazır duruma getirilir. Altlık olarak tercih edilen malzeme genellikle birbirine geçmelidir. Yani bir karo deck bir diğerine birleştirilirken yalnızca bu malzemenin birbirine geçirilmesi ve sonra istenilen birkaç noktadan zemine sabitlenmesi yeterlidir. Uygulamada sağladığı bu üstün kolaylığın yanı sıra karo deck uygulamaları resimde de görüldüğü gibi oldukça şıktır. Bu şıklık, ahşap türü olarak İroko ağacı tercih edildiğinde ekonomik yoldan tüm mimarlık ve tasarım işlerinizde size zarafeti sağlayacaktır. İstenilen büyüklük ve genişlikteki her alana uygulanabilir. Herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında kolay söküm yapılabilmektedir.